Happy birthday dear Internet!

Internettet fylder 50 år

50 år med internet

Selvom internettet måske ikke havde eksisteret ude en hel masse andre (vigtige) opfindelser der kom før, mener vi det er svært at finde andre opfindelser, der har haft lige så stor påvirkning på menneskeheden som internettet. For ikke at tale om den ekstrem hurtige udvikling og globale udbredelse internettet har haft. 

Og se hvor vi er i dag? Praktisk talt har vi koblet alt lige fra uret til køleskabet på internettet. WiFi er sågar blevet den vigtigste ’forbedring’ i hjemmet siden opfindelsen af elektriciteten. 

Se verdens første website

Internettets fødsel og første crash

D. 29. oktober 1969 lykkes det at koble en computer i Los Angeles sammen med en anden computer 550 km væk i Silicon Valley, via en IMP i hver ende. 

Det første ord der blev forsøgt sendt var ’login’ – det lykkes at sende bogstaverne ’L’ og ’O’ hvorefter forbindelsen crashede og de var nødt til at genstarte systemet for at få det til at køre igen. Cirka en time senere var de i stand til at sende hele ordet 'login.' 

Siden da har vi genstartet vores routere hundredvis af gange, for at få vores ’livline’ til at køre. 
Vi kan derfor i år fejre internettets 50-års fødselsdag.

International Internet Day: De første bogstaver der blev sendt via nettet var L og O

UCLA-professor Leonard Kleinrock med verdens første router, der stod for forbindelsen mellem de to computere i henholdsvis Los Angeles og Silicon Valley.  

WWW - 22 år yngre end internettet

Mange forveksler fejlagtigt internettet med The World Wide Web, som blev annonceret d. 6. august 1991 – altså ”længe” efter internettets fødsel. 

World Wide Web, eller www som vi ofte bare bliver kaldt, et blot et program - en app - der kører oven på Internettet og som giver os mulighed for at opleve tekst, lyd, billeder og video i en webbrowser, der bruger internettet til at hente informationerne med. 

Da www kommer ud, var der allerede knap 1.500.000 computere på internettet verden over. 
www gjorde det lettere for almindelige mennesker at bruge internettet gennem en brugervenlig browser, nemlig Mosaic-browseren. 

I dag forbinder vi internettet med noget der er gratis, men det var faktisk først d. 30. april 1993 at www blev gratis at bruge.

A walk down memory lane

Findes der en bedre måde at fejre internettets fødselsdag på, end at besøge den første originale hjemmeside, som faktisk stadig er online. Brug et øjeblik på at 'nyde' hvor langt vi er kommet med design, brugervenlighed og interaction og lad os derefter tage en tur ned af memory lane. 

Det første billede der blev uploaded til internettet:

Det første billede der blev uploaded til internettet

 

Dengang Google var en beta version:
Google beta version - happy international internetday

Og Facebook hed 'Thefacebook':

Dengang facebook hed 'the facebook' - international internet day

 

Hvad husker du fra internettet spæde start?

Happy Internatonal Internet day!